10 oktober, 2022 #Artikler

Bliv klogere på hvem der skal have din stemme

Vores statsminister Mette Frederiksen har udskrevet Folketingsvalg og danskerne skal derfor ned at stemme den første november 2022. Ved dette valg skal vi sammen afgøre, hvem af de tre statsministerkandidater der skal indtage posten efter valget. Valget bliver således en kamp i mellem Socialdemokratiets Mette Frederiksen, Venstres Jakob Ellemann-Jensen og Det Konservative Folkepartis Søren Pape Poulsen. I år er der 14 partier på stemmesedlen og det kan derfor blive en spændende og uforudsigelig valgkamp. Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds så læs med her og kom et skridt nærmere din beslutning. 

Dan dig et overblik

Den kan være uoverskueligt at beslutte, hvor man skal sætte sit kryds henne. Alle Folketingskandidater brænder for bestemte sager og ønsker derfor at få indflydelse i vores samfund. Det kan derfor være en god idé at bruge tid på at undersøge, hvad de forskellige partier og kandidater står for, hvis man er i tvivl. En god start kan være at undersøge, hvilke kandidater der stiller op til Folketinget, og hvilke mærkesager de og partierne de stiller op for har. Er du interesseret i at finde ud af, hvilke Folketingskandidater du kan sætte dit kryds ved, så findes der flere hjemmesider, hvor du kan læse om kandidaterne og deres mærkesager. 

Hvem er kandidaterne?

Alle valgbare danskere kan i princippet stille op til Folketingsvalget. At være valgbar betyder blot, at man kan vælges. For at være valgbar er det eneste krav, at man har valgret og altså må stemme til Folketingsalget. Ønsker du selv at sidde i Folketinget har du derfor mulighed for at stille op som løsgænger eller som kandidat for et parti, så længe du er valgbar. Det er derfor ikke svært at være opstillingsberettiget. Generelt kan man sige at der er to typer af kandidater: løsgængere og kandidater for et parti. At være løsgænger vil sige, at man stiller op i sit eget navn udenfor de etablerede partier. Den mest udbredte type af kandidater er dog dem, der bliver opstillingsberettiget for et etableret parti, hvilket kræver at det pågældende parti indstiller dem. Processen for at blive indstillet afhænger i høj fra af partiet, så ønsker du at blive kandidat for et parti kan det derfor være en god idé at undersøge, hvordan du bliver opstillingsparat i det pågældende parti. Er du i tvivl om, hvordan reglerne forholder sig i forhold til folketingskandidater kan du med fordel søge mere viden på nettet og på den måde blive klogere på, hvordan et folketingsvalg fungerer og hvem folketingskandidaterne er.

You Might Be Interested In